10 начина да понижим холестерола без лекарства
Овесените ядки са богати на бета-глюкан – разтворима влакнина, действаща подобно на гъба, която попива холестерола.
здраве.bg
Статистиката от години сочи, че заболяванията на сърдечно-съдовата система са най-честата причина за смърт сред населението. По-долу ще ви представим десет съвета за това как да понижим с естествени средства нивото на холестерол в организма си, като с това се предпазим от развитието на атеросклероза и различни сърдечни заболявания.
Холестеролът и сърдечно-съдовите заболявания
Холестеролът представлява вид липид, който се движи в кръвта, включен в структури, наречени липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) по-често са наричани лош холестерол, тъй като те водят до развитието на атеросклеротични плаки по стените на артериите.
Образуването на голям брой плаки стеснява кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока – подобно на сипване на течност през запушена сламка. Възможно е плаката да се разкъса и това да доведе до образуването на кръвни съсиреци (тромби), които да възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до мозъка или други жизненоважни тъкани.
От друга страна липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол отнемат LDL холестерола от артериалните съдове и го пренасят до черния дроб, където той се преработва и изхвърля от организма.
Храненето е от изключително значение
Известно е, че понижаването на холестерола намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания, а правилният хранителен режим е ключът към контролиране на нивата на HDL и LDL. Специалистите твърдят, че такъв режим може да бъде както ефективен в борбата със сърдечно-съдовите заболявания, така и много апетитен.
Ако се стараете да ядете всеки ден повече от посочените по-долу храни и следвате останалите съвети, ще постигнете може би доста неочакван успех в контрола на нивата на холестерол без да се налага да прибегнете до лекарства.
1. Овесени ядки
Те са богати на бета-глюкан – разтворима влакнина, действаща подобно на гъба, която попива холестерола. За да ги овкусите, можете да прибавите канела или изсушени...