7 храни, които ще ни помогнат в отслабването
dieti.info
Хората, които включват в менюто си много водосъдържащи продукти, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-тънка талия, твърдят учени от Токийския университет.
Колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед, водата помага за отслабването! Разбира се, не става дума за замяната на твърдата храна с вода, а за консумирането на по-голямо количество продукти (плодове и зеленчуци), които съдържат повече вода.
1. Броколи
То е сред най-добрите източници на целулоза и калций. Обикновено се приготвя на пара, тъй като по този начин най-добре се съхраняват съдържащите се в него хранителни вещества.
Броколито съдържа също много витамини С и А.
2. Зеле
То е изключително богато на антиоксиданти и именно затова се смята за храна, която спомага за повишаването на имунитета.
Киселото зеле е особено богато на витамин С.
Специалистите препоръчват зелето да се употребява и в суров вид, особено на салата, като червеното е по-богат източник на микроелементи.
Зелето съдържа и много калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, витамини А, В1, В2, В6, С, Е, РР и U.
3. Карфиол
Някои изследвания сочат, че спомага за забавяне развитието на раковите клетки и предпазва от рак. Богат източник е на витамин С и фолиева киселина. Препоръчително е да се употребява сурово или задушено.
Карфиолът съдържа още калий, желязо, мед, цинк, флуор, манган, бета-каротин, витамини С, К, В1, В2, В6.
4. Грейпфрут
Диетолозите го препоръчват на всички, които имат предпоставки за сърдечно-съдови заболявания. Съдържащият се в него нарингин ускорява храносмилателните процеси и с това спомага за отслабването.
Грейпфрутът съдържа много витамин С, фолиева киселина, калий, пектин, целулоза.
И розовият и червеният грейпфрут са особено богати на витамин А и ликопен, които предпазват стените на съдовете от увреждания.
В този плод има и много калий, магнезий, витамин С и витамини от група В.
5. Маруля
Поради ниската си калоричност тя е част от много диети. Марулята...