Най-вредните храни – още един списък
здраве.bg
Диетолозите обичат списъците – на най-вредните храни, на най-полезните храни... По-долу ви предлагаме още един от тях. Той бе публикуван наскоро в британския вестник “Таймс” и според неговите автори представлява обобщение на наистина изключително големия брой изследвания, посветени на ползите и вредите от различните храни.
Въпреки продължаващите спорове за качествата на определени хранителни продукти и напитки, все пак мненията се обединяват около това, че някои от тях могат да бъдат определени като “една от основните причини за развитието на сърдечно-съдовите, онкологичните, стомашно-чревните заболявания и захарния диабет”:
1 място
Чипс
Самата технология на производството на чипс води до образуването на канцерогенни синтетични мазнини (и други канцерогени). Едва ли има нужда от напомняне, че канцерогените провокират появата на рак.
Газирани напитки
При прекомерната им употреба се нарушава обмяната на веществата (поради наднорменото количество захар), синтетичните оцветители често предизвикват алергия, а въглеродът (мехурчетата) стават причина за повишаване киселинността на стомашния сок (именно това води до появата на гастрит).
2 място
Фастфуд
Под това събирателно понятие следва да се разбират пържените картофи, хамбургерите и др., изобщо всичко, което се приготвя в мазнина, използвана много пъти. Именно поради тази причина в нея се образуват канцерогени.
3 място
Евтини колбаси
Много често те не съдържат почти никакво месо, а са пълни с оцветители, ароматизатори и друга синтетика, чиято безопасност невинаги е напълно доказана.
Пушени продукти
В пушеното месо и рибата често се натрупва бензопирен – един от най-силните канцерогени.
Кетчуп и майонеза
Некачествената майонеза се съдържат синтетични трансмазнини, а в кетчупът – синтетични добавки.
4 място
Плодове и зеленчуци, отгледани в замърсени райони
В плодовете и зеленчуците, отгледани чрез нитрати...