»хранене
Задължително трябва да има представител на всички групи храни при всяко хранене.
•
Закуска – хляб, сирене, домат, ябълка или грозде.
•
Обяд – зеленчукова салата, месо, риба или яйца. Или пък парче сирене с филия хляб и салата от домати и краставици. Десертът е добре да бъде плод. Мазнините са нужни за добрата усвояемост на витамините. Затова към салатата е добре да се добави зехтин или олио. Всички животински белтъчни храни като сиренето съдържат т.нар. скрити мазнини. Такива има и в най-постните меса и риби. При приготвянето на ястията също се използват мазнини, но те трябва да бъдат дозирани. Препоръчително е в рамките на деня разнообразието на продукти да не е голямо, за да се получи диетичен характер на менюто. Така организмът ще работи при добър баланс и ще използва оптимално тези вещества.
•
Вечеря - трябва да е по-лека и да е най-късно в 19 ч. , за да има време да се изразходват приетите калории, защото нощем между 2 и 3 ч. изграждането на мазнините е най-активно.
Всекидневието на съвременния човек се характеризира с ниска физическа активност и свързаните с това неблагоприятни последствия за здравето. Според някои изследвания между 9 и 16% от смъртните случаи се дължат на заболявания дължащи се на обездвижване и заседнал начин на живот. В Европа приблизително 37% от мъжете имат ниска двигателна активност. Ако този процент се намали до 25% смъртните случаи ще намалеят с 3-6%