zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато сме решили да се храним разумно



Когато сме решили да се храним разумно

Не е нужно да се избягват изцяло мазнините. Просто те трябва да дават до 35% от общите калории.

5 начина да започнем с най-лесното когато става дума за мярка в количеството храна.

здраве.bg

Ограничаващите диети винаги са били на мода – поне сред мнозина, които вярват, че това е начинът да свалят поне няколко килограма. Но все повече стават доказателствата, че по този начин постиганият ефект е само временен – след прекратяване на диетата килограмите почти винаги се връщат и дори стават повече. Ето защо все по-голяма популярно става как просто да се храним пълноценно (без кой знае какви ограничения) и въпреки това да намалим талията.

Започнете с разумни похапвания

Всеки усеща спада на енергията в тялото си към 3 следобед. Но ако хапнете нещо подходящо, тя може изведнъж да се върне. Малка закуска, комбинираща протеини и въглехидрати като плодов йогурт или ябълка и фъстъчено масло, е най-добрият вариант, защото хем рязко ще увеличи енергията, хем ще ви засити за няколко часа.

Храните с високо съдържание на захар (като бисквитите или бонбоните) ще предизвикат бързо повишаване на кръвната захар и спада й след около час, така че временно може и да се ободрите, но крайният резултат ще е обратният - ще сте по-уморени и раздразнителни от преди. И кофеинът ще ви зареди с енергия, но временно - когато се изчерпи, ще сте още по-уморени и гладни.

Хранете се на малки порции

Поемането на храна многократно през деня – на малки порции, на всеки 3 или 4 часа – помага да се задържи нивото на кръвната захар и по този начин да не страдате от резки спадове в енергията и да не изгладнеете дотолкова, че след това да преядете.

Във всяко хранене трябва да присъстват достатъчно въглехидрати, протеини и здравословни мононенаситени мазнини – например салата със стотина грама пиле, поръсена със зехтин. Яденето, което никога не трябва да пропускаме? Закуската! Изследвания показват, че хората, които закусват, не само са по-енергични през деня, но и при желание свалят повече килограми.

Подбирайте разумно храната си - в зависимост от физическото натоварване

Нуждаете се от хапване, което е богато на въглехидрати, за да си набавите енергия, но...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.