zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 причини да намалим кафето



9 причини да намалим кафето

След 2-3 чаши кафе, най-добре преодолейте желанието си за още, като пиете чай.

или дори да го откажем.

здраве.bg

Кафето несъмнено е една от най-популярните напитки в света. Милиони хора започват своя ден задължително с чаша кафе или капучино. Мнозина не могат да прекарат деня без аромата на ободряващата напитка.

По прогнози, направени на основата на изследване на световните пазари, към 2010 г. производството на кафе ще достигне 6,7 милиона тона годишно.

От медицинска гледна точка кафето има и своите плюсове и своите минуси, като границата е доста индивидуална. И все пак – консумирането с мярка ще сведе до минимум възможните негативни последици. А за най-страстните почитатели, които изпитват непреодолимо влечение към кофеина, предлагаме няколко основателни причини да намалят, а в определени случаи и да откажат кафето, за да не се стигне до сериозни здравословни проблеми:

1. Кафето не е препоръчително за черния дроб. Специалистите обясняват това с факта, че то води до неговото разрушаване чрез задействане на различни ензими (молекулите, които ускоряват химическите процеси в човешкия организъм). Попадайки в тялото, кофеинът го заставя да изразходва повече ензими за неговото собствено разграждане, т.е. черният дроб се справя по-трудно с обработването на останалите постъпващи вещества. По този начин се нарушава ефективността му, насочена към детоксикацията (прочистването на организма от шлаката). Затова допустимата дневна норма не бива да превишава 1-2 чаши кафе. Ако сте свикнали на повече, по-добре заменете останалите с минерална вода, зелен или билков чай.

2. Предозирането на кофеин води до халюцинации. По последни данни, цитирани от Би Би Си, на хората, които пият много кафе, започват да им се привиждат призраци и да слушат странни гласове. Резултатите от проведени във Великобритания изследвания показват, че след изпиването на 7 и повече чаши кафе халюцинациите са типична проява.

3. Кафето влияе негативно на бременността и на способността на жената да зачева. Установено е, че употребата на повече от 200 мл кафе дневно (приблизително две чаши) удвоява риска от аборт....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.