Смути – новата мода сред здравословните напитки
31 юли 2008, здраве.bg
Все по-често на улицата могат да се срещнат хора с високи чаши в ръцете: модата на смути постепенно завладява и България, макар и с типичното забавяне. Но каква може да е ползата (ако има такава) за здравето от тази нова напитка и крие ли някакви рискове нейната употреба
По своята същност смути е напитка (от английски smooth – “мек”), направена от известни на всички зеленчуци, плодове и други продукти с помощта на миксер с цел да се създаде нещо ново на вкус, което да е и полезно.
Според заклетите привърженици на смути, в една чаша се поместват първото, второто и третото ястие за деня. Така че за 10 минути човек може например да изпие своя (пълноценен!) обяд. Не само бързо, но и полезно – няма никакъв риск да преядете.
Новата идея вече завладя редица известни хора, които бързо лансираха и направиха популярна напитката. Опра Уинфри често разказва в своето шоу за “течната храна” (liquid food) и предлага различни рецепти.
Най-бързо поддаващите се на модата, които доскоро започваха утрото си с чаша прясно изцеден портокалов сок също преминаха към домашно смути. Една от най-любимите и популярни рецепти е: банан, киви, ананас, йогурт, овесени ядки и лед. В напитката може да се добавят по желание протеини, витамини и кофеин.
Ако е добре приготвена (т.е. комбинацията от продукти е подходяща), смути безспорно е с приятен вкус, засища добре и доста трайно (до 2-3 часа) глада.
В диетологията отдавна се смята, че течната храна е подходяща за отслабване: диетата е нискокалорична (1600 калории дневно), белтъчните добавки способства за зареждането на организма с енергия, а самият процес на приготвяне на миксовете носи удоволствие и наслада.
Кой е бащата на смути
Мнозина приписват авторството на “течната храна” на фермерите и бодибилдърите. Но авторството на новото питие най-често се приписва на Стив Кахнау, който е страдал от алергия почти към всички продукти.
В отчаяните си опити да намери храна, към която не е алергичен, той надробявал на ситно зеленчуци...