zdrave.bg
Артрит и артроза
»симптоми
симптоми... повърхности,
• увреждане на мускулно-свързочния апарат,
• изкълчвания и др.

Промени в кожата над ставите
Те се изразяват в зачервяване и повишаване на температурата. Зачервяване на кожата над дадена става се явява признак на остър възпалителен процес в нея. То е характерно за септичния и подагрозния артрит, както и за ревматизма.
Повишената температура на кожата над дадена става също е признак на възпалителен процес в ставата. Най-често повишена температура се наблюдава при излив в ставата. Кожната температура се определя чрез притискане на тилната част на пръстите на ръката върху ставата, като винаги трябва да се прави сравнение с температурата на ставата от противоположната страна.

Промени в обема на ставните движения
Обемът и видът на движение в нормалната става зависят от формата на ставните повърхности, от ограничаващото действие на ставните връзки и от функциите на мускулите. Нарушенията в подвижността на ставите могат да бъдат 3 вида:
• Ограничена подвижност - невъзможност за извършване на нормалните движения в пълен обем. Тя е израз на ставно заболяване. За да се оцени ограничената ставна подвижност, е необходимо да се познават нормалните движения в ставата.
• Повишена подвижност - извършване на движения с по-голяма амплитуда от нормалната.
• Патологична подвижност - възможност за извършване на движения в плоскости, необичайни за нормалните движения. Дължи се на разрушаване на ставните повърхности и слабост на свързочния апарат. Това води до нарушена стабилност в засегнатите стави.





 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.