Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си
В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.
21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.
5 октомври 2012, здраве.bg
... – кафяв, бял и т.н. – зависи от породата кокошки и не е показателен за хранителната стойност или качеството на яйцето.
• Преди да ги сложим в хладилника, не бива да мием яйцата. Водата отмива много тънкия предпазен слой протеини, който покрива черупката и помага за по-дългата издръжливост на яйцата.
• Яйцата трябва да се съхраняват в най-студената част на хладилника до максимум месец. Не се замразяват.
Любопитни рецепти с яйца
•
Хуевос ранчерос
Тази класическа мексиканска закуска е лесна за приготвяне, но неслучайно е много популярна. Необходимите продукти за четири порции са:
- 8 царевични тортили;
- 8 яйца;
- масло;
- 1 чаша червена или зелена салца;
- 1 консерва подправен черен фасул;
- 1/4 чаша бяло сирене или фета;
- 1 авокадо, обелено и нарязано на дебели резени;
- 1/2 накълцан кориандър.
Затопляме тортилите в суха тенджера и ги държим топли, докато приготвим яйцата според предпочитанията си – забулени, бъркани или пържени. Затопляме салцата и черния фасул. Върху всяка тортила слагаме по едно яйце и отгоре поръсваме със салца и малко сирене. Сервираме закуската, гарнирана с фасул и парче авокадо – по желание и с накълцан кориандър.
•
Лионска салата
Мекият жълтък на яйцата на очи се превръща в част от дресинга за тази вкусна и лесна салата. Необходимите продукти за четири порции са:
- 4 резена органичен бекон, нарязан на парчета по 0,5 см;
- 1 с.л. накълцан лук;
- 1 с.л. дижонска горчица;
- 2 с.л. оцет;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1 марула, измита и накълцана;
- 4 яйца на очи.
Запържваме бекона в тенджера на умерен огън, докато не стане леко хрупкав. След това го изваждаме, изсипваме половината мазнина и слагаме в тенджерата накълцания лук. Задушаваме до омекване. Ако искаме, изсипваме още от мазнината от бекона. Изключваме котлона и добавяме горчицата, оцета и бекона, накрая подправяме със сол и пипер на вкус. Размесваме сместа с накълцаната маруля и разпределяме в четири порции. Върху всяка...