Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си
В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.
21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.
5 октомври 2012, здраве.bg
... яйца. Суровите яйца носят своите рискове. Белтъците им съдържат гликопротеин, наречен авидин, който пречи на тялото да абсорбира биотина – витамин от група В. Салмонелата, макар рядко срещана, е следствие от отглеждането на птиците в санитарно занемарени условия. Това е още една причина да знаем какъв е източникът на яйцата, които купуваме.
• В едно изследване яйцата от свободно пасящи кокошки били сравнени с конвенционалните, добивани във фабрики, яйца. Първите съдържали 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини.
• Яйчният жълтък съдържа холин, важно хранително вещество от витамините от група В, което поддържа здравето на мозъка и нервната система. Според изследванията 90% от американците имат дефицит на холин.
• Здравето на повечето хора се подобрява от яденето на яйца, но е важно да помним, че някои са алергични към тях. Някои лекари изказват хипотезата, че тази алергия възниква в следствие на прекалено дългото готвене на яйцата, при което химическата форма на протеините им се променя.
Яйцата: трикове в кухнята
• Важно е да използваме правилните съоръжения. Термоустойчива силиконова шпатула и тежък висококачествен тиган са основното. Някои хора са ревностни привърженици на железните тигани, други не харесват леко металния вкус, който придават нахраната. Добра алтернатива са тиганите от неръждаема стомана – само е важно да използваме в тях достатъчно мазнина, за да не залепнат яйцата.
• Ако при счупването на яйцето, падне и малко черупка, най-лесният начин е да я извадим с друго, по-голямо парче черупка. С лъжица или пръст е по-трудно.
Как да избираме и съхраняваме яйцата
• Когато е възможно, е добре да купуваме яйца от свободно пасящи кокошки от достоверен източник. Те са с много по-богат вкус и винаги са по-пресни. Конвенционалните яйца от супермаркетите са снесени от кокошки, отглеждани в тесни клетки в развъдниците.
• Цветът на черупката – кафяв...