zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си



Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си

В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.

21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.

5 октомври 2012, здраве.bg

... яйца. Суровите яйца носят своите рискове. Белтъците им съдържат гликопротеин, наречен авидин, който пречи на тялото да абсорбира биотина – витамин от група В. Салмонелата, макар рядко срещана, е следствие от отглеждането на птиците в санитарно занемарени условия. Това е още една причина да знаем какъв е източникът на яйцата, които купуваме.

• В едно изследване яйцата от свободно пасящи кокошки били сравнени с конвенционалните, добивани във фабрики, яйца. Първите съдържали 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини.

• Яйчният жълтък съдържа холин, важно хранително вещество от витамините от група В, което поддържа здравето на мозъка и нервната система. Според изследванията 90% от американците имат дефицит на холин.

• Здравето на повечето хора се подобрява от яденето на яйца, но е важно да помним, че някои са алергични към тях. Някои лекари изказват хипотезата, че тази алергия възниква в следствие на прекалено дългото готвене на яйцата, при което химическата форма на протеините им се променя.

Яйцата: трикове в кухнята

• Важно е да използваме правилните съоръжения. Термоустойчива силиконова шпатула и тежък висококачествен тиган са основното. Някои хора са ревностни привърженици на железните тигани, други не харесват леко металния вкус, който придават нахраната. Добра алтернатива са тиганите от неръждаема стомана – само е важно да използваме в тях достатъчно мазнина, за да не залепнат яйцата.

• Ако при счупването на яйцето, падне и малко черупка, най-лесният начин е да я извадим с друго, по-голямо парче черупка. С лъжица или пръст е по-трудно.

Как да избираме и съхраняваме яйцата

• Когато е възможно, е добре да купуваме яйца от свободно пасящи кокошки от достоверен източник. Те са с много по-богат вкус и винаги са по-пресни. Конвенционалните яйца от супермаркетите са снесени от кокошки, отглеждани в тесни клетки в развъдниците.

• Цветът на черупката – кафяв...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.