Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си
В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.
21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.
5 октомври 2012, здраве.bg
... Чукваме яйцата в тенджерата и ги подправяме със сол и пипер. От време на време с лъжица заливаме белтъците отгоре с разтопеното масло. След 3-5 минути на слаб огън яйцата трябва да са готови.
•
Забулени: Пълним плитък и широк тиган наполовина с вода, добавяме ч.л. оцет и оставяме да заври. Чукваме едно яйце в купичка и го оставяме настрана. Енергично разбъркваме водата в една посока, за да създадем водовъртеж, след което спираме да бъркаме и слагаме яйцето в този водовъртеж. Оставяме да се вари 3-4 минути, докато яйцето е готово, след което го вадим от водата. Ако ни притеснява, че този метод пръска много, можем да си купим силиконова формичка за яйца на очи.
•
Студен сос аиоли: Започваме с един яйчен жълтък в купа и добавяме сока от половин лимон, сол, пипер, една скилидка накълцан чесън и щипка шафран по желание. Разбъркваме до получаването на гладка смес, след което капка по капка добавяме 1/2 чаша зехтин като постоянно разбъркваме, за да смесим добре зехтина с яйчната смес.
•
Яйца на очи: Загряваме тенджера с дебело дъно на умерен към слаб огън и разтопяваме 1 ч.л. масло. Чукваме яйцето и, когато белтъкът е почти готов, добавяме 1/4 чаша течност (може да е пилешки или зеленчуков бульон, или смес от вода и салца). Покриваме тенджерата и готвим на слаб огън 3-5 минути според предпочитанията си към яйцата.
Хранителни факти за яйцата
• Яденето на 1-2 яйца дневно не изменя значително нивото на холестерола в кръвта – дори подобрява съотношението на HDL и LDL холестерола. Някои експерти спорят, че Дългото готвене или излагането на жълтъците на въздух за твърде дълго води до окисляване на холестерола, което раздразва кръвоносните съдове и стимулира формирането на плаки. Затова е добре да избягваме продуктите, които съдържат „яйца на прах” и да се опитваме да не готвим твърде дълго бърканите яйца и омлетите.
• Суровите яйца, следвани от леко сготвените яйца съдържат повече бързо развалящи се хранителни вещества от добре сготвените...