Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си
В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.
21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.
5 октомври 2012, здраве.bg
Яйцата са основна храна в почти всички кухни по света. И за толкова масова храна, особено в последно време, около това дали са полезни или вредни се шуми много. Дълго време считани за враг на здравето ни, особено на сърцето, яйцата са всъщност една от най-чистите натурални храни с висока хранителна стойност, предоставени ни от природата. В гладката и чуплива черупка се крият почти всички хранителни вещества, от които се нуждае организма ни, включително внушително количество протеини, витамини, минерали и полезни мазнини.
Вече е доказано: няма нужда да се тревожим, че яйцата ще повишат нивото на холестерола ни. Изследванията реабилитираха името им в това отношение. Добре е обаче да избираме внимателно откъде взимаме яйцата, тъй като съдържанието на полезни мазнини, вкусът и качеството им зависят изцяло от това как са отглеждани птиците.
Яйцата от свободно пасящи птици имат богат, маслен жълтък и нежен, вкусен белтък. Те са истинско удоволствие за сетивата ни, стига, разбира се, да знаем и как да ги сготвим правилно.
Предлагаме ви няколко начина за това как да извлечем най-доброто от тази приложима в толкова много ястия хранителна съставка:
Бързи и лесни методи за приготвяне на яйца
•
Твърдо/ рохко сварени: Поставяме целите яйца в тенджера, покриваме ги със студена вода, оставяме водата да заври, покриваме тенджерата с капака и я отстраняваме от котлона. Оставяме яйцата вътре за 10 минути, ако ги предпочитаме твърдо сварени, или за 3-4 минути, ако ги предпочитаме рохки.
•
Бъркани: Разбиваме две яйца, докато получим еднообразна консистенция и ги подправяме със сол и пипер. На умерен огън загряваме 2 с.л. масло в тенджера с дебело дъно. Когато маслото забълбука, добавяме яйцата като ги оставяме за около 20 секунди преди внимателно да добавим още малко масло. Разбъркваме, докато не преценим, че яйцата са готови.
•
Пържени: Загряваме на бавен огън тенджера с дебело дъно и разтопяваме в нея 1 с.л. масло, докато не забълбука....