zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато косата има нужда от помощ



Когато косата има нужда от помощ

Проблемите с нея могат да са показателни за по-сериозен здравословен дисбаланс.

здраве.bg

Състоянието на косата е един от точните барометри за здравето. Различните сигнали за проблеми с нея са показател за нарушения в общото здравословно състояние. Навременните мерки ще помогнат своевременно да се овладее кризата и организмът ще се върне към своето нормално функциониране.

Проблем №1: цъфтящата коса

Ако се подстригвате редовно (на всеки 3-4 седмици), не злоупотребявате със сешоара, а косата ви въпреки това прилича на сено, замислете се за своето хранене - трябва да употребяват повече плодове и зеленчуци, зърнени култури, ядки и семена, растителни мазнини и особено вода. Забравете за пържената, пикантната и мазна храна (включително тази, приготвена в заведенията за бързо хранене).
Съвет: Намажете косата си със зехтин, рициново или бадемово масло, след това я завийте с хавлиена кърпа. След 1 час измийте косата и я намажете с жълтък и кисело мляко. Накрая изплакнете косата си с отвара от лайка или липов цвят. Процедурата може да повтаряте 1-2 пъти седмично, докато положението се нормализира.

Проблем №2: късащата се коса

Това често е сигнал за проблеми в червата. Опитайте се да заздравите косата си с помощта на общодостъпните средства, но ако няма подобрение, потърсете помощ от специалист.
Съвет: трябва да употребявате повече кисело-млечни храни. Правете се маска с алое, мед и рициново масло (по 1 с. л.), 1 жълтък и 1 ч. л. коняк. Маската трябва да се държи върху косата около час. Най-добре е да се направят 6 последователни процедури – по една седмично.

Проблем №3: “помътняване” на косъма

Това подсказва за недостатъчна гладкост на косъма, а също така за изгаряне на пигмента (естествен или изкуствен). Главна причина за нездравия вид на косата е ниският хемоглобин. Жените по принцип страдат по-често от желязодефицитна анемия, тъй като губят много желязо по време на месечния си цикъл.
Съвет: имате нужда от повече витамин Н, който трудно се намира в природата и затова трябва да приемате препарати, съдържащи този витамин....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.