zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 типични грешки при лечението на хрема



5 типични грешки при лечението на хрема

здраве.bg

Много хора лекуват хремата и леко повишената температура в резултат на настинка с горещ чай. Или просто чакат те да преминат от само себе си, като забравят, че неправилното или небрежно лечение може да задълбочи заболяването. Прекарваме болестта “на крак”, а би трябвало да лежим в леглото. Продължаваме да ходим на работа, да се занимаваме с домакинството.

Ако настинката се лекува правилно и навреме, тя може да премине за 2-3 дни. Но ако сте твърде немарливи към своето здраве и все още неоздравели сте отишли отново на работа, вероятността да настъпят усложнения на заболяването силно нараства.

Не бъдете небрежни при употребата на лекарства
Често, за да заглушим болестта, сме готови да взимаме всичко, което ни е под ръка. Статистиката показва, че ако човек приема едновременно два медикамента, рискът от тяхно непредсказуемо взаимодействие нараства с 10%, а при три – с цели 50%. Така че колкото по-малко видове лекарства приемате, толкова по-безопасно е лечението. Много от най-популярните препарати премахват само симптомите на простудата, т.е. намаляват температурата и болката, но не отстраняват причината за заболяването.

Четете инструкциите
Лекарствата действат по различен начин на отделните хора. Ако след приемането на определен препарат, се появи сърбеж или обрив и не прекратите неговото приемане, се създават предпоставки след 2 –3 месеца да получите шокова реакция.
Например хората, страдащи от астма , не трябва да приемат аспирин и аналгин, защото те могат да предизвикат спазми на бронхите. Парацетамолът пък е противопоказен за хората с увреждания в черния дроб (хепатит, холецистит). В инструкциите към всички препарати следва да са посочени и сроковете на безрецептурно приемане, които в никакъв случай не бива да се превишават.

Взимайте антибиотици, само ако е наистина нужно
Различните изследвания показват, че в 20-50% от случаите назначаването на антибиотици...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.