6 основни правила за здрави зъби
Всекидневната грижа за зъбите и венците намалява необходимостта от лечение с до 75-80%.
здраве.bg
Кариесът е заболяване, при което се извършва постепенно разрушаване на твърдата тъкан на зъба, в резултат на което в него се образува кухина. Той прави зъбите не само грозни, но причинява болки и предизвиква неприятни усещания. Освен това той може да бъде причина за развитието на по-опасни заболявания.
Известно е, че от кариес днес страда 90% от населението по света. В някои страни този процент достига 100.
Любопитен факт е, че ескимосите и жителите на южните райони на Памир не познават тази болест. Причините за това все още не са известни.
Но какво можем да направим ние, за да запазим своите зъби здрави?
Правило 1: Хигиена
Стоматолозите постоянно повтарят, че редовната правилна грижа за устната кухина е залог за здрави зъби. Практиката показва, че всекидневната грижа за зъбите и венците намалява необходимостта от професионално лечение със 75-80%. И ключът не е само в качеството на четката и пастата за зъби, а в целия комплекс от мерки за хигиена на устната кухина, които трябва да се извършват всеки ден: внимателно миене на зъбите минимум два пъти дневно, почистване на пространствата между тях и устната кухина след хранене (конци, изплакване, дъвка), редовно посещаване на стоматолог.
Правило 2: Храненето
За “противокариесното” хранене са важни двата фактора: пълноценни хранителни продукти и умерена честота на приемане на въглехидрати.
При нормалните за повечето хора 3-4 хранения дневно трябва да се приемат продукти и от четирите основни групи: хлебни, млечни, месни и плодово-зеленчукови.
За своеобразно почистване на зъбите могат да се използват сурови ябълки, моркови и други твърди плодове и зеленчуци.
Постарайте се разумно да консумирате храната, богата на въглехидрати, която е рисков фактор за появата на кариес.
Калцият е основния строителен материал на зъбите. Той се съдържа в особено големи количества в орехите, зеленчуците със зелен цвят, млякото и млечните продукти.
Правило 3: Температурата на храната
Много студената...