Много колбаси и хамбургери увеличават риска от рак
Причината е в един от често използваните оцветители, съобщават от европейска агенция.
13 юли 2007, dieti.info
още новини от dieti.info
Все по-широкото използване на оцветител, който се добавя в хранителните продукти като колбаси и хамбургери, може да доведе до възникването на рак, съобщава Европейската агенция по производствената безопасност (ЕАПБ).
От Агенцията назовават и името на оцветителя – Red 2G, който е обозначен върху опаковките на различните продукти като Е 128.
Тестовете, проведени с животни, показват, че след попадането в организма Red 2G се преобразува в анилин – вещество, което може да предизвика рак, а също така да породи генетични промени в клетките на организма.
Научният съвет на ЕАПБ анулира съществуващите досега норми , определящи безопасната концентрация на Red 2G в хранителните продукти, но все още се въздържа от призива за пълна забрана на това вещество в хранителната промишленост.
Агенцията запозна със своите изводи Европейската комисия. Според експертите, въпросът за забраната на Red 2G следва да се реши именно от нея, както и от правителствата на различните страни, съобщава Ройтерс.(а)