zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Много колбаси и хамбургери увеличават риска от рак



Много колбаси и хамбургери увеличават риска от рак

Причината е в един от често използваните оцветители, съобщават от европейска агенция.

13 юли 2007, dieti.info
още новини от dieti.info


Все по-широкото използване на оцветител, който се добавя в хранителните продукти като колбаси и хамбургери, може да доведе до възникването на рак, съобщава Европейската агенция по производствената безопасност (ЕАПБ).
От Агенцията назовават и името на оцветителя – Red 2G, който е обозначен върху опаковките на различните продукти като Е 128.
Тестовете, проведени с животни, показват, че след попадането в организма Red 2G се преобразува в анилин – вещество, което може да предизвика рак, а също така да породи генетични промени в клетките на организма.
Научният съвет на ЕАПБ анулира съществуващите досега норми , определящи безопасната концентрация на Red 2G в хранителните продукти, но все още се въздържа от призива за пълна забрана на това вещество в хранителната промишленост.
Агенцията запозна със своите изводи Европейската комисия. Според експертите, въпросът за забраната на Red 2G следва да се реши именно от нея, както и от правителствата на различните страни, съобщава Ройтерс.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.