zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какаото, а не чаят, помага най-много при високо кръвно



Какаото, а не чаят, помага най-много при високо кръвно

Тъмният шоколад съдържа повече какао от млечния.

Не посягайте обаче към всеки вид, предупреждава изследване.

здраве.bg

Всички, които са с убеждението, че чаша чай действа най-добре на повишеното им кръвно налягане, са в грешка – парче шоколад е далеч по-ефективно, твърдят немски учени.

Всяка храна, богата на какао, намалява кръвното толкова, колкото чаша зелен или черен чай не биха могли, сочат те в публикацията за своето изследване в списание Archives of Internal Medicine.

Резултатите от него показват, че какаото намалява риска от сърдечен удар и други сърдечно-съдови проблеми с 10-20%.
И какаото и чаят съдържат полифеноли – клас химични вещества, за които е известно, че се отразяват благотворно на сърдечно-съдовата система. В какаото обаче полифенолите са от различен тип – процианиди, които са по-ефективни.

Полифеноли се съдържат и в плодовете и зеленчуците. Затова в момента най-популярната препоръка към хората със сърдечно-съдови проблеми е да употребяват по-големи количества именно от тях. Какаото обаче е по-богато на тези вещества и е доста по-ефективно, твърдят немските учени и предупреждават: “Не посягайте към всяко парче шоколад – само тъмният би свършил необходимото. Останалите видове съдържат твърде малко какао и твърде много захар или нейни изкуствени заместители”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.