Цветовете на храните също влияят на здравето
здраве.bg
На учените отдавна е известно, че цветовете влияят по особен начин на психиката и здравето като цяло. Колкото и да е странно на пръв поглед, цветът на продуктите, които ядем, също може да предизвика различни реакции в организма.
-
Белите продукти (мляко, извара, сирене и др. млечни продукти, ориз, чесън, карфиол) успокояват, премахват раздразнителността и извеждат от организма токсините.
-
Сините (грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора) съдържат биологично активни вещества - антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и зрението.
-
Зелените (маруля, броколи, зелен грах) подхранват мозъка, повишават активността, премахват напрежението. Хлорофилът, съдържащ се в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта и активизира имунната система.
-
Червените (цвекло, чушки, домати, ягоди) стимулират обменните процеси, подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Но ако се употребяват в големи количества, те могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването.
-
Оранжевите (праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови) спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, повишават сексуалността, подобряват настроението, помагат в борбата с умората и апатията, успокояват главоболието.
-
Жълтите (лимони, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък) стимулират храносмилането, подобряват апетита, снабдяват с енергия и способстват за прочистването на кръвта.
по материали от
Psychology Today