»хранителна алергия
Хранителната алергия е един от видовете непоносимост към храната. В основата на нейното развитие стоят имунологични механизми, които и до днес остават неразгадани.
Именно хранителната алергия оказва изключително голямо влияние върху формирането и по-нататъшното развитие на всички алергични заболявания при децата – т.нар. алергичен марш.
Тя може да бъде причина за остри състояния като:
• анафилактичен шок,
• тежки форми на бронхиална обструкция (непроходимост),
• алергичен васкулит,
а също така може да поддържа хронични и рецидивиращи поражения в
• бъбреците,
• стомашно-чревния тракт,
• нервната и
• сърдечно-съдовата система,
състояния, които са характерни повече за автоимунните заболявания, но понякога – и за алергиите.
Как се проявява
Хранителната алергия може да се прояви по различен начин - няколко минути след употребата на някаква храна да възникнат
• гадене,
• повръщане,
• болки в стомаха,
• диария,
• сърбеж по кожата,
• обриви по цялото тяло,
• оток по устните.
При децата хранителната алергия често се проявява под формата на диатеза.
Хранителни алергени
Основните фактори, участващи в развитието на хранителната алергия са:
• генетична предразположеност към развитието на алергични реакции;
• постъпване на антитела в организма по време на вътреутробния период или чрез кърмата;
• малка продължителност на естественото хранене (с майчино мляко);
• природата на алергена, неговите дози и честотата на въвеждане;
• възрастта на детето при първия контакт с алергена;
• повишена проницаемост на лигавицата на стомашно-чревния тракт;
• намаляване на местния имунитет на червата;
• изменения в състава на чревната микрофлора.
За най-разпространен и силен алерген се смята кравето мляко - причина за развитието на хранителна алергия при около 90% от децата. Алергията към него се развива изключително през първата година от живота на детето – след непосредственото му преминаване към изкуствено хранене.
Вторият...