»видове
Холестеролът се придвижва в кръвта, прикрепен към протеин. Този холестероло-протеинов пакет се нарича липопротеин. Липопротеините са класифицирани като липопротеини с висока плътност, липопротеини с ниска плътност или липопротеини с много ниска плътност, в зависимост от количеството протеин в съотношение към мазнината.
•
Липопротеини с ниска плътност (Low density lipoproteins - LDL): LDL, наричан още “лош” холестерол, може да причини натрупване на плака върху стените на артериите. Колкото повече LDL има в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно заболяване.
•
Липопротеини с висока плътност (High density lipoproteins - HDL): HDL, наричан още “добър” холестерол, помага на тялото да намали съдържанието на лошия холестерол в кръвта. Колко по-високи са нивата на HDL, толкова по-добре. Ако нивото ви на HDL е ниско, рискът от сърдечно заболяване се увеличава.
•
Липопротеини с много ниска плътност (VLDL): VLDL е подобен на LDL холестеролът, като съдържа предимно мазнини и не много протеини.
•
Триглицериди: Триглицеридите са друг вид мазнина, която се пренася в кръвта от липопротеините с много ниска плътност. Излишъкът от калории, алкохол или захар в тялото се преобразуват в триглицериди, които сe складират в мастните клетки в цялото тяло.