Пастата за зъби: как да се ориентираме в състава й
Изборът на паста за зъби е важен и е добре да познаваме действието на съставките в нея.
13 юни 2013, здраве.bg
Сред огромното разнообразие от пасти за зъби и рекламите за тях е лесно да се объркаме. А и какво всъщност е най-важното в една паста за зъби?! Защото на пръв поглед те ни изглеждат доста еднакви, въпреки разликите в цената…
Не бива да очакваме чудеса от нито една паста за зъби – все пак нейната основна функция е хигиенична – да почисти и освежи устата. От друга страна, има т.нар. професионални пасти за зъби, които обикновено имат завишен показател на абразивност, но те е най-добре да се използват или рядко или още по-добре само в стоматологичните кабинети – за професионално почистване и полиране на зъбите от специалист.
Най-масовата група пасти за зъби е лечебно-профилактичната. Именно в тях се съдържат компоненти, необходими за профилактиката и повлияването на стоматологичните заболявания, както и биологично активни вещества – витамини, растителни екстракти (например лайка, мента, евкалипт), масла (най-често от чаено дърво), соли, минерали, ферменти.
Ефектът на очистване
Най-често очистващият ефект в пастата за зъби се дължи на добавянето на ксилитол. Използван най-често в качеството си на подсладител, той увеличава отделянето на слюнка, а това е ключов механизъм за унищожаване на вредните бактерии в устата.
Други използвани компоненти с очистващо действие са алуминиевия хидроксид, натриевия метафосфат и повърхностно активни вещества – тензиди в концетрацияя между 0,5 и 2% (превишаването на тази норма може да доведе до възпаление на венците).
Антимикробен и антисептичен ефект
За профилактика на кариеса в пастите за зъби се използват антисептици – например хлорхексидин или ефективния природен антисептик масло от чаено дърво. То съдържа терпеноиди – вещества, които притежават ясно изразен противомикробен и противогъбичен ефект.
Лечение и профилактика на зъбния камък
За да се намали наслояването на зъбен камък в пастата за зъби често се добавят пирофосфати и цинков цитрат, който намалява втвърдяването на различните...