Храни за по-силен имунитет
На какво да наблегнем в храната, за да подсилим имунитета си.
здраве.bg
С напредването на есенно-зимния сезон имунитетът ни се нуждае от все повече подкрепа. Спадането на температурите, студеният вятър, влажността на въздуха създават благоприятни условия за разпространение на различни вирусни и бактериални инфекции, от които най-често се говори за настъпването на грипния сезон.
Освен традиционни мерки, като например това редовно да си мием ръцете, можем да намалим риска от заболяване и като добавим към диетата си храни, които стимулират силния имунитет.
Кисело мляко
Според някои изследвания пробиотиците, съдържащи се в натуралното кисело мляко, скъсяват продължителността на
настинката с близо 2 дни. Много кисели млека имат етикет, според който са полезни за храносмилането и могат да стимулират имунитета. Но всъщност не всички бактериални щамове притежават тези качества. Засега е научно доказано само за щамовете
Lactobacillus casei и
Lactobacillus reuteri, че предпазват от настинка, подобряват имунитета и съкращават продължителността на боледуването.
Витамин D
Този т.нар. слънчев витамин продължава да ни изненадва – не само със свойството си да намалява риска от рак, но и с това, че може да ни предпази от настинки и грип. Изследване от 2007 г. е установило, че хората, които приемат хранителни добавки с витамин D всеки ден 3 пъти по-рядко се разболяват от грип. При участниците, приемали високата доза от 2000 IU витамин D дневно, дори нямало нито един случай на грипни симптоми. Наистина има логика в приемането на
1000 IU витамин D всеки ден, особено през зимните месеци, когато рядко имаме възможност да се порадваме на слънцето.
Витамин С
Предишни изследвания са показали, че
1000 мг витамин С могат да облекчат
настинката и да я съкратят с половин ден. Друг систематичен обзор на проучвания е установил, че високите дози витамин С ограничават продължителността на симптомите при хора с инфекции на горните дихателни пътища. Не всички изследвания обаче са стигнали до сходни резултати....