Храни за по-силен имунитет
На какво да наблегнем в храната, за да подсилим имунитета си.
здраве.bg
... напълно реална цел.
Бадеми - за витамин Е
Подобно на морските дарове, когато стане дума за ядки, отново си мислим, че основната им полза са омега-3 мастните киселини. Но ядките са богати и на витамин Е. Най-големи количества от този мастноразтворим витамин се съдържат в бадемите. Изследователите от университета „Тафтс”, САЩ са установили, че ежедневното приемане на добавка с
200 IU витамин Е ефективно предпазва от настинки и грип. Когато посегнем към бадемите обаче е добре да подбираме такива без добавена сол.
Ами пастилите и таблетките с цинк?
Цинкът, на който месото е особено богато, безспорно е важен за имунитета ни. Но както показват най-новите изследвания, когато става дума за цинк в хранителните добавки, е много важно какво цинково съединение е използвано.
Човешкият организъм усвоява в различна степен различните соли на цинка, а и в тях се съдържат различни количества активни цинкови йони. Най-ниско усвояем е цинковият оксид, известно полезно действие за имунитета има цинковият глюконат, а най-ефективен срещу различните вируси и бактерии (при вътрешно приемане) е цинковият ацетат. Максимално препоръчителната дневна доза цинк, която не е добре да се превишава в общия случай, е 15 мг.