zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях



Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях

Или 8 неща за калориите, които вероятно не знаем, а те могат да преобърнат всичко.

здраве.bg

Всички знаем доста за калориите, както и за факта, че, ако консумираме твърде много от тях, ще напълнеем. Но поглеждали ли сме въсщност колко калории има в любимия ни сандвич? Знаем ли колко калории на ден са ни достатъчни? Оказва се, само 1 на 10 души може точно да определи броя калории, които трябва да приема ежедневно на базата на възрастта, ръста, теглото и физическата си активност.

Предлагаме ви поне 8 възможни причини, поради които е много вероятно да сме объркани по въпроса с калориите, както и няколко лесни стъпки, които ще ни помогнат да се справим със сметките.

1. Размерът на порциите в заведенията е извън контрол

Всички сме свидетели на това как, в стремежа си да предложат повече от конкуренцията, ресторантите и другите заведения за хранене ни предлагат поредната промоция – по-голяма порция за същите пари или храна плюс бонус някаква напитка. Но колко лошо всъщност може да е това?

Според изчисленията порциите в ресторантите често съдържат средно 2-3 пъти повече калории в сравнение с домашно приготвените. За съжаление този тип храна, с който все повече свикваме, се отразяват зле на килограмите ни – те неусетно растат. Когато има повече храна в чинията, хората са склонни да ядат повече – до 30% повече от достатъчното, сочат данни от анализа на няколко изследвания.

• Как да се справим: Да, трудно е да ровим из чинията, за да видим какво точно има в нея. Пък и едва ли има човек, който да знае например колко калории се съдържат в 100 грама паста или колко точно е половин купичка плодове. Но е ясно - докато представата ни за нормална порция е завишена, неизбежно ще ядем повече от нужното и разумно количество калории.

Възможното решение? Докато свикнем с това какво е нормална порция, когато се храним навън, да изяждаме половината от съдържанието на чинията, а другата половина да си взимаме за вкъщи – например за обяд на следващия ден.

2. Размерът на порциите на пакетираните храни е подвеждащ

Когато става въпрос за пакетирани...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.