Калориите: какво всъщност е наистина важно да знаем за тях
Или 8 неща за калориите, които вероятно не знаем, а те могат да преобърнат всичко.
здраве.bg
... се превръща в основно хранене
Средностатистически човек всеки ден изяжда между основните хранения по около 600 допълнителни калории - от малките закуски и залъгалки, които похапва през няколко часа. Спорно е дали точно тази склонност да преяждаме между основните хранения е причина за масовото затлъстяване в днешно време. Но няма съмнение, че хората избират нездравословни продукти за залъгване на глада между храненията. Изяждат се тонове калорични бисквити, енергийни напитки, бонбони и сладкиши, които нямат особена хранителна стойност.
Освен това тези продукти обикновено се продават в прекалено големи опаковки, а не в препоръчителните разфасовки от по 200 калории на порция, което води до допълнително погълнати калории през деня.
• Как да се справим: Вместо да си купуваме голям пакет бадеми и да го изядем малко по малко с течение на деня, по-добре е предварително да разпределяме на единични порции малките си закуски. Дори здравословните храни могат да допринесат за напълняването, ако ядем повече калории, отколкото изгаряме. Затова ключът е в контрола на порциите. Добре е между основните хранения да похапваме по-здравословни и засищащи продукти –моркови, грозде или други плодове и зеленчуци –или пък да запазваме половината от сандвича си от обяд за следобедна закуска.
8.
„Здравословните” храни съдържат скрити съставки
Само защото в една бисквита няма трансмазнини, това не значи, че няма и калории. Надписи като „натурално” и „без добавки”, карат потребителите да си мислят, че тези храни са по-здравословни и нискокалорични, отколкото всъщност са. „Натуралните” продукти също съдържат захар, натрий и други вредни в голямо количество за здравето хранителни вещества.
Обезмаслените и нискокалоричните версии на любимите ни храни също трябва да се гледат с малко съмнение. Обикновено когато нещо се отнема от продукта, друго се добавя. Намаляването на мазнините в един продукт обикновено означава увеличаване на съдържанието на захар.
• Как да се справим:...