Мазнините: добрите срещу лошите
„Не яжте мазнини!” е призив, който не само не е правилен, но може да е и опасен за здравето ни, поне в някои случаи.
здраве.bg
... невъзможно, а и би било неправилно!, да ги изключим напълно от диетата си, защото много източници на наситени мазнини съдържат също така и от полезните - ненаситените. Правилният подход е само един – да ограничим консумацията на наситени мазнини, доколкото е възможно.
Внимание – трансмазнини!
Най-вредните мазнини, които за съжаление се съдържат в много и все повече храни днес са трансмазнините. Напоследък им се обръща особено внимание и като цяло посланието е едно – трябва да ги избягваме изцяло!
Трансмазнините не се съдържат в нито една храна от естествен произход, а се създават чрез процес, наречен хидрогенизация - зеленчуково масло се загрява заедно с водород (hydrogen), който прави маслото по-трайно и едновременно с това го превръща в твърда мазнина – за да е по-лесно за транспортиране и влагане при производството на различни храни.
Ако видим на етикета на дадена храна надпис от типа „с частично хидрогенирано зеленчуково масло”, е най-добре веднага да потърсим друга – без такъв надпис. Производителите на храни използват продуктите, съдържащи трансмазнини в какво ли не - сладкиши, маргарини, преработени храни - защото е по-евтино, а и удължава срока на годност на стоката (с други думи – носи повече печалба).
Трансмазнините доказано понижават нивото на т.нар. добър (HDL) холестерол, а същевременно повишават нивото на лошия (LDL).
Ето няколко интересни факти от статия, публикувана от Харвардския институт по обществено здраве и озаглавена „Мазнините и холестерола: да намалим вредните и да увеличим полезните”
(Fats and Cholesterol: Out with the Bad and In with the Good):
- Заместването на богатата на въглехидрати диета с диета, богата на ненаситени мазнини, предимно мононенаситени, понижава кръвното налягане, подобрява нивото на липидите и намалява относителния риск от сърдечносъдови заболявания.
- Дори малки количества транс мазнини в режима на хранене могат да доведат до вредни здравословни ефекти. С всеки 2% допълнителни калории...