Мазнините: добрите срещу лошите
„Не яжте мазнини!” е призив, който не само не е правилен, но може да е и опасен за здравето ни, поне в някои случаи.
здраве.bg
... от транс мазнини всеки ден (горе-долу толкова има в следно голяма порция пържени картофи от бързата закуска) рискът от коронарни сърдечни заболявания се повишава с 23%. Елиминирането на трансмазнините от диетата ни може да предотврати между 6 и 19% от случаите на сърдечна недостатъчност и свързания с нея повишен риск от ранна смърт.
- Приемът на трансмазнини намалява в развитите страни и се покачва в развиващите се. Евтиното частично хидрогенирано соево масло се е превърнало в задължителен продукт не само в хранителната индустрия, но и в домашната кухня. Това отдалечаване от традиционните готварски масла за сметка на частично хидрогенираните допринася за постепенно нарастващата епидемия от сърдечносъдови заболявания в развиващите се страни.
- По отношение на полезните мазнини има все повече изследвания, потвърждаващи че високата консумация на мононенаситени или полиненаситени мазнини понижава риска от сърдечни заболявания. Ако 80 калории от дневния прием на въглехидрати бъдат заменени с 80 калории полиненаситени или мононенаситени мазнини, рискът от развитието на сърдечно заболяване ще спадне според някои изчисления с 30 до 40%.