Въглехидратите: незаслужена лоша слава
Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.
здраве.bg
... съдържат или никакви въглехидрати или само следи от тях.
Хранително съдържание
•
Енергия
Въглехидратите са най-добрият източник на бърза енергия за организма, така че ако сте много активни и правите интензивни физически упражнения, имате нужда от много въглехидрати, за да си доставите достатъчно гориво за вашите дейности и за попълване на депата от гликоген в черния дроб и мускулите. Топ атлетите се нуждаят от налична енергия преди, по време и след изтощителни натоварвания. Избягването на въглехидрати и фокусирането само върху храни с много протеини може да ви накара да се чувствате изтощени и без никаква енергия.
Факт, който често се пропуска е, че в сравнение с мазнините, които дават 37 kJ енергия за грам, въглехидратите освобождават само 16 kJ енергия за грам, поради което водят до затлъстяване в значително по-малка степен от мазнините. Колкото повече фибри съдържа даден въглехидрат, толкова по-малко енергия дава той.
•
Фибрите
Голямата част от храните, съдържащи много
скорбяла, като пълнозърнестите храни, бобовите растения, зеленчуците и сушените плодове, съдържат относително голямо количество
фибри. Ако сте твърдо решени да изключите всички въглехидрати от диетата си, то запекът е едно от последствията, които трябва да имате предвид. Хората на високопротеинова диета често страдат от умерена до силна констипация. Най-доброто решение на този проблем без да се обръщате за помощ към лаксативните средства, е да увеличите приема на въглехидрати, съдържащи много фибри.
•
Витамини от група В
Непреработената скорбяла е богат източник на
витамини от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пиридоксин, фолиева киселина, пантотенова киселина, биотин). Процесите на смилане за направата на брашно от пшеница, ориз или царевица, както и последващото им пресяване, отнемат съществено...