Въглехидратите: незаслужена лоша слава
Лошото име, с което се ползват въглехидратите, подвежда мнозина, загрижени за диетата си.
здраве.bg
... концепцията за «устойчива скорбяла», която се образува при термичната обработка с последващо охлаждане на бързо смилаемата скорбяла. Устойчивата скорбяла има по-нисък ГИ от бързо смилаемата и съответно по-малко изразен диабетогенен ефект. Примери за устойчива скорбяла са царевична каша, приготвена и оставена да изстине, и сварени и охладени картофи (картофена салата).
Примери за храни, съдържащи повече въглехидрати
•
Захари
Източници на захари са: Глюкоза, фруктоза, тръстикова захар, бяла захар, захарен сироп, мед, всички сладки и бонбони, всички шоколади, лактозата в млякото, всички подсладени напитки, пресни и изсушени плодове и плодови сокове, всички храни, които са сладки на вкус, приготвени без добавяне на изкуствени подсладители. Торти, кейкове, бисквити и зърнени закуски също съдържат добавена захар.
•
Скорбяла
Източници на
скорбяла са: Всички зърнени храни (пшеница, ръж, ечемик, овес, ориз, сорго, царевица, лимец, тритикале (представлява изкуствен хибрид между пшеница и ръж), киноа), всички брашна, произведени от тези храни (пшеничено брашно, ръжено, оризово, брашно от сорго, царевично и овесено брашно), също и всички продукти, направени от зърнените храни и брашна (хлябове, рула, каши, бисквити, крекери, зърнени закуски, паста, сладкарски изделия, кексове и торти, пайове, грис и др.), тапиока, маниока.
Всички зеленчуци, богати на скорбяла, включително картофи, сладки картофи, обикновена и сладка царевица, ряпа, алабаш. Бобовите растения (фасул, грах, леща и соя) също съдържат много скорбяла (напр. фасулът има около 45%
въглехидрати, които намаляват до 20% след сготвяне или консервиране).
Винаги имайте предвид, че повечето храни са смес от въглехидрати, протеини и мазнини, въпреки че някои нутриенти като растителните мазнини и масла, месото, рибата, яйцата, сирената, неподсладеното кисело мляко, свинската мас съдържат...