8 диети, одобрени от науката
Някои диети са си заслужили одобрението на медицината.
dieti.info
... да не ви се хареса вкуса им;
- за да се постигнат по-добри резултати трябва да се коригира храненето.
6. Нискокалорична диета
Според учените, намаляването на калоричността на храната увеличава продължителността на живот. В нискокалоричната диета калориите са намалени за сметка на всички вредни продукти ( тестени, бонбони и т.).
Затова пък се приветства употребата на всякакви плодове и зеленчуци, яйчен белтък, риба и птиче месо.
• Плюсове:
- в основата на диетата стои оптимизация на качеството на храната;
- още в началото диетата дава добри резултати.
• Минуси:
- няма достоверни данни за влиянието на диетата върху продължителността на живот;
- не променя начина на живот и дава само временен резултат;
- голяма е вероятността от сривове и възвръщане на предишните килограми;
- противопоказна е за хората, склонни към анорексия и орторексия.
7. Френска диета
Французите обичат хляба, не се отказват от десертите и се чувстват добре. Те обожават плодовете и зеленчуците и презират бързото хранене. Ходят пеша и рядко ползват асансьор.
Френската диета се състои от 3 фази. Първата (3 седмици) е водене на дневник, който ще ви помогне да разберете слабите си места. Втората (от 1 до 3 месеца) е времето за промяна на вкусовите навици. За този период трябва да се научите да се наслаждавате на качеството на храната, а не на нейното количество. Третата прилича на първата, но в нея могат да се въведат някои от “вредните” продукти, които са забранени през първата седмица. Едва след това настъпва етапът на поддържане на идеалното тегло.
• Плюсове:
- няма абсолютни забрани;
- този “игрови” подход се харесва на много хора;
- диетата може да се използва като нова философия, която да се съчетае с други начини за отслабване.
• Минуси:
- необходими за много знания за продуктите.
8. Диета според гликемичния индекс
Богатата на въглехидрати храна променя нивото на захарта в кръвта. Едни продукти повишават значително това ниво,...