8 диети, одобрени от науката
Някои диети са си заслужили одобрението на медицината.
dieti.info
... това ниво, други – в средна степен, а трети – много малко. Тази способност е наречена гликемичен индекс (ГИ). За ориентир се приема ГИ на глюкозата или белия хляб, който е равен на 100. ГИ от 70 нагоре се смята за висок, от 56 до 69 – за среден, а под 55 - за нисък. Колкото по-малък е ГИ, толкова по-добре за отслабващите.
Лесно може да се разбере ГИ на отделните продукти, но интересно е, че всеки продукт може да притежава различен индекс в зависимост от различния начин на обработка.
ГИ може да се променя и в зависимост от това дали продуктът е изяден отделно от останалата храна или заедно с нея.
• Плюсове:
- диетата може да се използва от диабетици, както и от хората, страдащи от наднормено тегло и нарушен въглехидратен обмен.
• Минуси:
- съществуват много условности и ограничения;
- не се променя начинът на живот и резултатът често е само временен.
- има голяма вероятност от срив и възвръщане на предишните килограми.(a)
още за правилното хранене и диетите