zdrave.bg
Аутизъм
»изследвания и тестове
изследвания и тестовеКолкото по-рано се открие и лекува аутизмът, толкова са по-големи шансовете за максимални резултати от терапията. Само така децата с аутизъм могат да развият своя пълен потенциал. Ето защо при най-малкото съмнение се препоръчва консултацията с лекар специалист.

Когато се установи забавяне на развитието на дете, е необходимо извършването на редица изследвания, които ще покажат от какъв характер са проблемите на детето и дали произхождат от аутизма, друго генерализирано разстройство на развитието (ГРР) или са резултат от друго състояние. За тази цел най-добре е да се обърнете към семейния си лекар, който ще ви насочи към подходящия специалист.

Оценка на поведението

Вашият лекар следва да се ръководи по утвърдени указания и въпросници, за да определи типа забавено развитие, което детето има. Някои от тях са:
• История на заболяването. По време на снемането на историята лекуващият лекар ще ви задава въпроси относно развитието на детето като например дали детето ви показва различни предмети, които посочва с пръст. Малките деца с аутизъм често посочват предмети, коите са обект на техното желание, но не показват на родителите си предмети, които смятат за интересни и нови.
• Диагностични указания за аутизъм. Има критерии, по които вашият лекар трябва да се ръководи при оценка на поведението на детето. Те са свързани с основните симптоми на аутизъм и са съставени за деца над 3 годишна възраст.
• Други диагностични тестове за деца под 3 годишна възраст.
• Клинични наблюдения. Наблюдението на детето в различни ситуации е също ефективен метод за диагностика, който се прилага често. Родителите могат да бъдат разпитани, дали това поведение е типично за детето при такива обстоятелства.
• Тестове за оценка на интелигентността и развитието. Експертите препоръчват провеждането на тестове за интелигентност, които да оценят дали забавянето на развитието засяга способността на детето да мисли и да взема решения.

Оценка на физическото развитие и лабораторни изследвания

За...



следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.