Как да подобрим паметта си
10 съвета и 3 златни правила - за добра памет.
здраве.bg
Универсално средство за подобряване на паметта не съществува и затова трябва добре обмислено да подхранваме мозъка си с продукти, съдържащи максимум полезни вещества за неговата работа и активизиращи умствената дейност.
Проблеми с паметта могат да възникнат например от постоянен стрес или липса на витамини.
Нормалната работа на мозъка се нарушава, ако към нездравословното хранене се прибавят недоспиване, алкохол, заседнал начин на живот.
Паметта се влошава и поради лошото усвояване на хранителните продукти и неправилното хранене (злоупотребата с полуфабрикати), а също и в резултат на депресивни състояния.
10 съвета за разсеяните
• Гответе със зехтин - той е богат на антиоксиданти.
• Неврофизиолозите препоръчват за стимулиране на паметта салати от зеленчуци и бобови култури с растителна мазнина.
• Поне 2 пъти седмично яжте риба и други храни от морски произход - в тях се съдържа не само фосфор, но и ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки.
• Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Например в бананите има значително количество витамин В6, а чепка грозде или ябълка ще помогнат за концентриране на вниманието. Доматите, богати на манган са полезни за тези, които се занимават с интелектуален труд. Портокалите и червените чушки пък забавят процеса на стареене на клетките.
• 90% от мозъка се състои от вода, затова трябва да се пият повече течности – така се повишава концентрацията и вниманието.
• В месото също има много желязо, което стимулира умствената дейност. Ако всяка седмица се изяждат две парчета месо и 3 яйца, организмът ще получи достатъчен запас от витамен В12.
• Употребявайте макаронени изделия, орис и хляб: за работата на мозъка са необходими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност.
• Кашкавалът е богат на протеини (70 г кашкавал се равняват на 100 г месо). Той съдържа вещества, повдигащи настроението и подобряващи концентрацията...