Плодовете и зеленчуците са полезни, но... невинаги
Начинът, по който готвим зеленчуците, определя дали ще запазим полезното в тях.
Как да запазим полезните вещества в зеленчуците и плодовете, които ядем и готвим.
26 септември 2013, здраве.bg
Ястията със зеленчуци изглеждат толкова прости... А плодовете? Едва ли има нещо по-просто от това да направим плодова салата. Но знаем ли всъщност как да приготвяме плодовете и зеленчуците, така че да запазим голяма част от съдържащите се в тях полезни вещества? А и тези продукти доста рядко съставляват 100% от ястието. С какви други храни и как да ги съчетаваме, за да бъде храната едновременно вкусна, а и полезна...
Къде всъщност се съдържат полезните съставки на плодовете и зеленчуците
Всички свежи растения са богати на различни минерални соли, микроелементи, витамини, които не съдържат
калории, но без тях организмът ни не може да синтезира аминокиселини (участващи в производството на протеини). В плодовете и зеленчуците има още натурални мастни киселини и въглехидрати, както и ферменти и хормони, също необходими за здравето на организма.
Всъщност голяма част от всички тези вещества се съдържат във външната част на растението и неговия плод – в обвивката, кората, ципата. Далеч по-малко са във вътрешната част, която обикновено възприемаме като основна от гледна точка на храната.
Например, в кората на ябълките е основното съдържание на
минерали и
витамини. Същото важи и за другите най-широко застъпени в кухнята ни растителни продукти – дори за картофите.
Как правилно да приготвяме зеленчуците и плодовете
За да се възползваме колкото може повече от полезните вещества в плодовете и зеленчуците, ще ни помогнат някои правила, типични за привържениците на фитотерапията.
• Най-добре е да ядем плодове и зеленчуци в суров вид. Разбира се, когато това е възможно.
• Най-много полезни вещества се съдържат, когато плодовете и зеленчуците току-що са откъснати от стеблото/дървото (или са изкопани от земята).
• По-добре е зеленчуците и плодовете да не се варят, а да се запарват или пекат....