Чубрица - най-българската подправка: ползи за здравето
В народната медицина се използват не само листата, но и цветовете на чубрицата.
Предимствата на чубрицата съвсем не се изчерпват с приложението и в кулинарията.
здраве.bg
Чубрицата може спокойно да бъде наречена най-популярната подправка в българската кухня. Или поне една от най-популярните. Но приложението на чубрицата съвсем не се изчерпва само с кулинарните й достойнства. Защото, използвана като билка, тя има различни ползи за здравето ни.
В ботаниката чубрицата или Satureja принадлежи към семейството на ментата – Lamiaceae. Тя вирее добре в различни географски ширини. Затова е много широко разпространена не само в нашия регион, но дори в отдалечени и сравнително бедни на растителни видове места като например Аляска.
В кулинарията навсякъде се използва основно вида Satureja hortensis или лятна чубрица, докато в традиционната медицина най-широко приложение намират Satureja douglasii (или yerba Buena) – в Америка и Satureja thymbra – в Средиземноморието и нашите географски райони. И двете билки съдържат значителни количества карвакрол и тимол – есенциални масла от типа на фенолите.
Ползи за здравето от чубрицата
• Листата на чубрицата и нейните пресни стебла съдържат много голямо количество химични компоненти, известни с антиоксадантното си действие и са с общооздравителен ефект. В допълнение в билката има и много диетични фибри – затова и чубрицата намира приложение при народни рецепти, свързани с намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.
• Листата на чубрицата съдържат фенолни масла – тимол, карвакрол и няколко други терпеноиди в по-малки количества.
• Тимолът е едно от най-важните есенциални масла и е с доказани антисептични и противогъбични свойства.
• Карвакролът в чубрицата пречи на размножаването на няколко вредни често срещани бактерии като Е. Коли и Бацилус цереус. Затова той се използва като ценна добавка с антибактериални свойства, едновременно с което той придава специфичния вкус и аромат на самата чубрица.
• Чубрицата е отличен източник и на някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето ни. Сред минералите са натрий, желязо, калций, манган, цинк и селен....