Чубрица - най-българската подправка: ползи за здравето
В народната медицина се използват не само листата, но и цветовете на чубрицата.
Предимствата на чубрицата съвсем не се изчерпват с приложението и в кулинарията.
здраве.bg
... Натрият е ключов елемент в клетките и телесните течности и е сред определящите за сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът се използва от човешкото тяло като ко-фактор при производството на един от основните ензими – супероксид дисмутаза. Желязото е необходимо за производството на червени кръвни телца.
• Витамините, които се съдържат в най-голямо количество в чубрицата са А, С и няколко от групата В – В1 (тиамин), В3 (ниацин) и В6 (пиридоксин).
В 100 г суха чубрица се съдържат следните количества витамини, минерали и фибри (спрямо препоръчваната дневна доза):
• 12% диетични фибри
• 25% ниацин (В3)
• 130% пиридоксин (В6)
• 83% витамин С
• 177% витамин А
• 474% желязо
• 210% калций
• 94% магнезий
• 265% манган
Медицински приложения на чубрицата
• Есенциалните масла в чубрицата я правят билка, подходяща за антибактериално и противогъбично приложение.
• Също както мащерката прецедената отвара от чубрица се прилага за облекчаване на болки в гърлото и симптоми на бронхит.
• Цветовете са с най-широко приложение като антисептик, средство за намаляване на газовете, за улесняване на храносмилането, за облекчаване на болките при ревматизъм.