Лукът - и полезен, и вкусен
Лукът присъства в почти всяко ястие и това не е случайно.
Богат на кверцетин и серни съединения, лукът е и полезна, и вкусна съставка на почти всяко ястие.
5 декември 2012, здраве.bg
...
антоцианин.
Независимо от вида и размера, важното е да избираме твърди, добре оформени глави лук, които не са покълнали откъм върха и нямат меки петна или плесен.
• Лукът трябва да се съхранява в сухо, добре проветриво помещение далеч от силна топлина, светлина и влага.
• Ако е възможно, е най-добре да съхраняваме целите глави в мрежичка, закачена някъде.
• Препоръчително е обаче лукът да не е близо до картофите, защото в противен случай той ще абсорбира влагата и етиленовия газ от тях и ще се развали по-бързо.
• Накълцаният или нарязан на колелца суров лук трябва да се съхранява в хладилник, но въпреки това следва да се използва възможно най-скоро.
Заради всички ползи, които има за здравето ни, както и заради отличния вкус, който лука придава на ястията, можем спокойно да го използваме големи количества, когато готвим – към пържените ястия, супите, задушеното, омлетите, сосовете, дори върху пицата.