Лукът - и полезен, и вкусен
Лукът присъства в почти всяко ястие и това не е случайно.
Богат на кверцетин и серни съединения, лукът е и полезна, и вкусна съставка на почти всяко ястие.
5 декември 2012, здраве.bg
Лукът без съмнение е сред най-непретенциозните, но пък задължителни за почти всяка гозба зеленчуци. Той винаги е налице в кухнята. Именно лукът най-често е в основата на добрия вкус и се използва в много национални кухни и стилове за готвене из целия свят. Суров, маринован, сотиран, печен, карамелизиран, пържен или варен в супа, лукът почти винаги присъства в рецептите, но най-често го възприемаме като подправка, а не като част от основното съдържание. Той дава името на цялото семейство зеленчуци - лукови, към което принадлежат също и чесънът и празът.
Хранителна информация за лука
1/2 купичка накълцан лук съдържа средно:
•
Калории: 32 kcal
•
Мазнини: 0,9 г
•
Въглехидрати: 7,5 г
•
Протеини: 0,9 г
•
Фибри: 1,4 г
• Гликемичен индекс: Нисък
Лукът е богат на фитонутриента
кверцетин, който се съдържа в голямо количество и в някои плодове - например ябълките. Кверцетинът действа като антиоксидант, но антиоксидантният му ефект е по-силен, когато веществото се приема от естествен източник какъвто е лукът, а не под формата на хранителна добавка.
Данните от различни изследвания показват понижен риск от сърдечни заболявания, белодробен рак и астма при хората, в чиято диета редовно присъстват храни, богати на кверцетин.
Друга отличителна характеристика на храните от семейство лукови е, че те са богати на
серни компоненти. Именно те са и източникът на острият им и специфичен мирис. Съдържащите сяра компоненти имат противовъзпалителен ефект.
Консумацията на повече лук се свързва още и с по-добрата плътност на костите и е от полза за съединителната тъкан.
На пазара се предлагат много различни видове лук, като някои разновидности имат допълнителни фитонутриенти. Например червеният лук съдържа и фитонутриента...