Органичната храна не е по-питателна, поне засега
Храните с органичен произход изглежда не успяват да защитят мнението, че са по-полезни за здравето, твърди изследване.
10 септември 2012, здраве.bg
Органичните плодове, зеленчуци и меса не са по-добър избор пред конвенционалните им варианти - поне по отношение на съдържанието на витамини и цялостната им хранителната стойност. Това сочат резултатите от ново изследване, проведено в университета „Станфорд”.
Хората предпочитат да си купуват органични храни поради много различни причини, една от които е предполагаемите здравословни ползи, твърди д-р Кристъл Смит-Спенглър, ръководител на изследователския екип.
Но има ли наистина здравословни съображения, поради които да избираме органичните храни като по-питателни? За да отговорят на този въпрос, д-р Смит-Спенглър и колегите й прегледали резултати от над 200 изследвания, сравняващи или здравето на хората, консумиращи органични храни, със здравето на онези, избиращи конвенционалната продукция, или, по-често, нивата на хранителната стойност и замърсяване на самите храни.
Проучваните храни включвали органични и неорганични плодове, зеленчуци, зърнени култури, месо, яйца и мляко.
Много от изследванията не давали специфично определение за „органична” храна – която обикновено струва поне двойно повече от „обикновената” – твърдят д-р Смит-Спенглър и екипът й в изданието Annals of Internal Medicine.
Според стандартите на Министерство на земеделието на САЩ фермите за органична продукция следва да не използват никакви синтетични пестициди и торове, хормони и антибиотици. Животните, отглеждани за органично месо пък трябва да има свободен достъп до местата за паша.
За сравнение, много конвенционални ферми използват пестициди, за да предпазят растенията от насекоми, и отглеждат животните в условия на претъпкани затворени развъдници, където в храната се слагат антибиотици, за да се стимулира растежа на добитъка и за да бъде предпазен от заболявания.
Изследователите от „Станфорд” установили, че няма разлика в количеството витамини в растителните и животинските продукти, отглеждани органично и конвенционално – и единствената разлика по отношение на хранителната стойност...