Органичната храна не е по-питателна, поне засега
Храните с органичен произход изглежда не успяват да защитят мнението, че са по-полезни за здравето, твърди изследване.
10 септември 2012, здраве.bg
... била наличието на малко повече фосфор в органичните храни.
Органичните мляко и пилешко месо също така могат да съдържат повече омега-3 мастни киселини – но този резултат е потвърден от твърде малък брой изследвания. По-значителни разлики били открити по отношение на количеството пестициди и устойчиви на антибиотици бактерии в храните.
Повече от 1/3 от конвенционалната продукция съдържала забележими следи от пестициди в сравнение със 7% от органичните проби. Органичните пилешки и свински меса пък е 33% по-малко вероятно да съдържат устойчиви на три или повече антибиотика бактерии, твърдят изследователите.
Д-р Смит-Спанглър твърди, че е необичайно и за органичните, и за конвенционалните храни да превишават позволените граници на следи от пестициди, затова не е ясно дали разликата в количеството следи би имало реален ефект върху здравето на хората.
Но Ченшен Лу, специалист по здравето и околната среда във филиала на „Харвард” в Бостън, твърди, че, докато учените все още не са единодушни по отношение на ефектите от приетите с храната следи от пестициди, хората трябва да ги избягват. Лу, който не е взел участие в проучването на колегите му от „Станфорд”, споделя, че като разумен консуматор избира храни без пестициди, защото това е най-добрият начин да предпазим здравето си.
Той твърди, че са необходими още изследвания, за да се проучат напълно потенциалните разлики по отношение на здравето и безопасността между органичните и конвенционалните храни и че е „незряло” да се прави категорично заключение, че органичните меса, плодове и зеленчуци не са по-здравословни от неорганичните им разновидности.