Риба и морски дарове: интересни факти
Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.
здраве.bg
... , а последната остава прясна и чиста във фризера, докато не решим да я сготвим.
6.
Разнообразието в чинията помага на планетата
За разлика от скучното пилешко месо, рибата и морските дарове имат стотици разновидности, въпреки че ядем предимно десетина от тях. Вместо да влезем в магазина или ресторанта с цел да изберем конкретна риба, следващия път може да попитаме продавача или сервитьора кое е най-доброто и най-прясното, което може да ни предложи. С малко повече авантюризъм може да открием широко разнообразие от нови любими риби и морски дарове.
Шестте най-полезни морски деликатеса
Диетолозите са се опитали да оценят кои са шестте вида риба и морски дарове, които са най-богати на омега-3 мастни киселини и същевременно имат най-малко замърсители:
- риба тон от вида, който се среща в Атлантическия океан край Канада и САЩ;
- Кохо сьомга;
- стриди (особено тези, отглеждани във ферма);
- тихоокеански сардини;
- дъгова пъстърва;
- дива сьомга.