Риба и морски дарове: интересни факти
Защо са полезни рибата и морските дарове и какви точно видове да избираме.
здраве.bg
... да ограничим до минимум поглъщането на замърсители, трябва да мислим на дребно. Или иначе казано – колкото по-голяма е рибата, толкова повече токсини съдържа. Някои видове като риба меч, акула, кралска скумрия е добре да се избягват, а за сметка на тях, ако наблегнем на рибите, стоящи по-ниско в хранителната верига (сардини и скумрия например), няма да сгрешим.
3.
Рибата и морските дарове са свързани с ниския въглероден отпечатък
Ако консумацията на месо оставя въглероден отпечатък колкото обувката на Шакийл О’Нийл, то яденето на риба може да се сравни с отпечатъка от сандал. Групите по опазването на околната среда обясняват, че дори агнешкото месо произвежда три пъти повече въглеродни емисии от консервираната риба тон.
Как е била уловена рибата също е от значение. Но при всички положения, ако заменим телешкото месо и млечните продукти с риба, пилешко и зеленчуци, това ще има по-голямо екологично въздействие върху околната среда, отколкото преминаването на храни от изцяло домашна продукция.
4.
Консервираните морски дарове са повече от удобство
Повечето консервирани храни са засищащи, в това чисто и рибата и морските дарове, но трябва да внимаваме със самите консерви, защото в облицовката им може да се съдържа бисфенол А, което е токсично съединение. За да избегнем подозрителните консерви, е препоръчително да избираме продукти, консервирани в буркани или кесии. Някои компании произвеждат и консервени кутии без бисфенол А.
5.
Замразеното може да е дори по-прясно от „прясното”
Технологията за замразяване на рибата и морските дарове е напреднала много. Тези продукти веднага се замразяват при улавянето им като по този начин се запечатва свежестта и питателността им, след което замразените храни се транспортират в контейнери по много по-лесен и природосъобразен начин в сравнение с превозването на прясната риба. Според изследванията превозването на прясната сьомга вреди два пъти повече от транспортирането на замръзналата, а последната...