Безвредни ли са изкуствените подсладители
Съмненията за безопасността на аспартама засега изглеждат не дотам основателни, но пък има и други подсладители.
здраве.bg
Изкуствените подсладители са залели пазара на хранителните стоки от години, но това неизменно е довело след себе си безпокойство за безопасността им за здравето ни. В скорошен симпозиум д-р Бернадет Магнюсън, професор в департамента по науки за храненето в университета на Торонто, Канада, обобщи мненията по няколко въпроса, свързани със загрижеността на потребителите и това дали и доколко безопасносни и безвредни са изкуствените подсладители.
Аспартам
Съмненията относно аспартама са, че може би предизвиква поведенчески ефекти и увреда на нервната система. Причината за тези опасения е, че аспартамът съдържа 2 аминокиселини (фенилаланин и аспартил), както и т.нар. метилов естер.
Когато се метаболизира, аспартамът се разгражда на фенилаланин, аспартат и метанол. Фенилаланинът и аспартатът се намират в големи количества във всички протеинови храни, затова не би трябвало да предизвикват каквито и да е вреди на здравето. Метанолът обаче, който се формира от метиловия естер, споменат по-горе, е обект на подозренията, че уврежда нервната система и предизвиква анормално поведение.
Д-р Магнюсън подчертава, че метанолът се формира в човешкото тяло от различни стандартни храни като плодове и зеленчуци – нещо, което повечето от нас едва ли някога са взимали под внимание. Например 1 средно голям банан произвежда 21 мг метанол в човешкото тяло, а чаша портокалов сок - 23 мг.
Сега нека да сравним тези количества с метанолът в чаша газирана напитка, подсладена с аспартам, който е 18 мг. Така погледнато, основното химично доказателство срещу аспартама не подкрепя теорията, че метанолът предизвиква увреди в нервната система или променя човешкото поведение.
Но какво показват изследванията? Най-общо има два вида проучвания, използвани за определянето на ефекта от изкуствените подсладители върху здравето – консуматорски изследвания и клинични опити с хора и животни за определянето на потенциалните странични ефекти.
Според д-р Магнюсън консуматорски изследвания...