Бананите: интересни факти
Какво може би не знаем за тези любими на повечето деца плодове.
6 март 2012, здраве.bg
... ядем, са своего рода мутанти: генетична вариация на стотиците други цветове и разновидности банани. И все пак именно жълтите банани са най-сладките.
- Някои банани са в ярко розов цвят; други има вкус на ягоди, когато бъдат сготвени.
- Има над 500 разновидности банани – в много форми и размери, от малки цитрусови плодове с размера на кутре, до големи плодове с размера на почти цяла човешка ръка.
- Много видове банани имат по-ниско съдържание на захар от разпространените жълти банани и често се използват за готвене.
Хранителна стойност на бананите
- Бананите са богати на калий. Само в 100 г плод има 358 мг калий.
- Бананите съдържат 3 пъти повече
витамин С от ябълките.
- В един банан има 110
калории.
- Както много плодове, бананите са киселино-алкални.
- Един банан съдържа средно 3 г фибри и 1 г протеини.
- Те са добър източник на витамин В6 (пиридоксин).
- Бананите съдържат и минерали като мед, магнезий и манган.
Любопитно и забавно
- Само през 2001 г. във Великобритания е имало над 300 инцидента с банани, най-често хора, които наистина са се подхлъзнали на бананова кора.
- В Източна Африка се прави бананова бира.
- В много култури бананите се считат за фалически символ.
- Зрелите банани флуоресцират, когато са изложени на ултравиолетова светлина.
- Банани растат дори и в Исландия. Е, всъщност в парниците, които се затоплят от вулканичните подземни извори.
Как да купуваме, съхраняваме и да оставяме бананите да узреят
- Бананите се берат, когато са зелени, защото узряват след като бъдат откъснати.
- Повечето банани, които се продават по магазините, се берат зелени и се пренасят в контейнери със специално охлаждане, което да забави узряването.
- Щом веднъж пристигнат на пазара, те се складират при по-високи температури с малко количество етиленов газ, докато не добият жълт или...