Емоциите могат да определят желанието ни какво и колко да ядем
Проблемът при „емоционалното ядене” не е в самото хранене, а в това, което липсва на душата ни.
2 март 2012, здраве.bg
„Емоционалното ядене” е свързано със случаите, когато изяждаме големи количества храна поради причини от емоционално естество, а не заради чувство на глад. В някои случаи това може да се случва в следствие на щастливи емоции (когато празнуваме), но по-често емоционалното ядене е предизвикано от чувство за
стрес, скука, гняв, тъга, самота, възмущение или тревожност.
Но
как да разпознаем емоционалното ядене? 8 знака, които ще ни помогнат:
1. Чувстваме се стресирани поради определен проблем или ситуация в живота си, но, вместо да се изправим през затруднението директно, отлагаме решаването на проблема и посягаме към любимата си сладка, т.е. с много
въглехидрати, храна.
2. Откриваме, че, когато сме сами, ядем по-големи порции и храни, които смятаме за „лоши”.
3. Имаме пристъпи на глад, които сякаш са извън контрола ни – буквално не можем да мислим за нищо друго, докато не изядем това, което ни се е дояло.
4. Често ядем, докато не преядем.
5. Не сме достатъчно гладни, че да изядем една ябълка, но определено имаме интерес към любимото си лакомство.
6. Чувстваме се виновни или засрамени от хранителните си навици и от това, че за пореден път сме нарушили здравословната си
диета.
7. Когато направим нещо добро, се награждаваме с любимо лакомство, защото чувстваме, че го заслужаваме.
8. Когато се чувстваме уморени и имаме нужда от енергия, винаги се обръщаме за помощ към храните и напитките.
Ако се свързваме с което и да е от тези поведения, значи имаме проблем с емоционалното ядене. Но, преди да се почувстваме отчаяни – нека продължим да четем – емоционалното ядене не е задължително нещо лошо.
Истината е, че повечето хора могат да се разпознаят поне в няколко от горните сценарии.
Това е един от най-големите митове в света на здравословното хранене. Често...