Месо с протеини, без въглехидрати и мазнини
Сред многото предлагани в магазините меса и колбаси не е лeсно да се направи правилният избор.
Как да избираме по-полезно за организма ни месо.
22 февруари 2012, здраве.bg
... меса съдържат поне малко количество мазнини. Рибата и пилешкото месо по правило съдържат по-малко мазнини от телешкото и свинското. Рибата съдържа и
омега-3 ненаситени мастни киселини - есенциална мазнина, която не се намира в месото.
Парчетата по-крехко и чисто бяло месо като цяло съдържат по-малко мазнини от червеното месо. Трябва да имаме предвид и че някои животни по природа имат по-малко мазнини от други, което, разбира се, се отразява и на количеството мазнини в месото им.
Преработените на колбаси меса често имат допълнително добавени мазнини или са произведени от по-мазните парчета месо от животното.
Как да избираме месо
Не можем да се храним само с протеини – неизбежно в диетата ни трябва да присъстват и адекватно количество мазнини и въглехидрати. Мазнините са нужни за абсорбирането на мастноразтворимите
витамини, за развитието на мозъка, за синтезирането на определени хормони. Въглехидратите са основен източник на необходимата ни енергия – макар че, ако не консумираме достатъчно въглехидрати, тялото променя метаболизма си и започва да изгаря мазнини - за да си осигури нужната му енергия.