Суровата зима: как да сме пълни с енергия
Съвети на източната медицина – за да сме енергични и в най-студеното време.
31 януари 2012, здраве.bg
... да останем достатъчно активни, за да се уверим, че гръбнакът и ставите ни са гъвкави и в добра кондиция. Мечките ще имат буйна енергия напролет, но точно сега те спят зимен сън.
Да ограничим суровите храни и да ядем повече готвено
Тази корекция в диетата ни ще ни помогне за сгъстяването на кръвта и ще даде на тялото повече защита срещу студа. Можем да пренесем топлина и енергия в тялото като първо ги сложим в храната, която ядем. През зимата традиционните източни лечители са използвали супите като основен метод за лечение. Към ястието е добре да се добавят стимулиращи имунитета билки и подправки. Орехите, джинджифилът, канелата, лукът,
чесънът са все сгряващи бъбреците храни.
Да си набавяме колкото може повече слънчева светлина
Ако успеем да постоим на слънце за 10 минути, можем да попием енергия от слънчевата светлина. В същото време получаваме и дневната си доза
витамин D - като подсилваме производството му в организма. Това също стимулира имунитета.
Да използваме уникалните зимни билки
Тези
билки и подправки събират янг от слънцето и земята през лятото, за да можем да ги използваме през зимата. Мориндата, еукомията, епимедиумът, женшенът, астрагалусът са само някои от билките, които подхранват и укрепват бъбреците и надбъбречните жлези. Източната традиционна ботаническа формула за предпазване на бъбреците и надбъбречните жлези съдържа комбинация именно от такива билки и е създадена специално за поддържането на здравето на тези органи през зимата.