Суровата зима: как да сме пълни с енергия
Съвети на източната медицина – за да сме енергични и в най-студеното време.
31 януари 2012, здраве.bg
Според традиционната източна медицина, независимо дали навън е изключително студено или много горещо, органите в човешкото тяло се хранят по еднакъв начин - предимно със светлината и всички форми на енергията чи, които са налични в природата.
За всички нас в северното полукълбо сега е дълбока зима и недостигът на слънчева светлина и постоянните ниски температури имат силен ефект върху основния двигател на метаболизма ни – бъбреците. Те помагат за захранването на всички органи и системи в тялото и подсигуряват правилното производство на
хормоните, контролират урогениталната система, развитието на костите и мозъка.
Когато енергията на бъбреците стане твърде ниска, човек губи интерес към живота и здравето му започва да се влошава. През зимата бъбреците се нуждаят от малко повече внимание - трябва да компенсираме това, което слънцето не доставя на тялото ни.
Ето няколко лесни и ефективни начина да подобрим работата на бъбреците и да засилим имунитета си през студените месеци.
Да стоплим бъбреците
Енергията на бъбреците захранва и работата на храносмилателната система и двете заедно карат нашето чи да циркулира и да ни предпазва от заболявания. Електрическите одеяла, затоплящите лампи и бутилките с гореща вода ни позволяват периодично да подхранваме тази енергия. Можем да наложим нещо топло директно върху гърба си – на мястото, където са разположени бъбреците, както и отпред – между пъпа и лонната кост. Двойното затопляне на бъбреците прави наистина чудеса и възстановява цялото тяло като подсилва имунитета.
Да спим зимен сън
Зимата традиционно е време за събиране и натрупване на енергия (или другояче казано - на чи) в подготовка за креативния етап по-късно през годината. Затова сега е добър момент да забавим темпото и да поспим малко повече. Може би и сами ще усетим тази тенденция към зимния сън, тъй като енергията чи през този сезон е вкоренена дълбоко в земята. Но все пак трябва...