Кой чай е по-полезен – белият или зеленият
Ето как отговарят на въпроса няколко от най-новите изследвания.
2 ноември 2011, здраве.bg
Извличани от едно и също растение - camellia sinensis, белият и зеленият чай са естествен източник на полезни за здравето антиоксиданти. Но, докато белият чай се прави от малките пъпки и младите листа, зеленият се прави от по-старите "узрели" листа. Зеленият чай се намира във всеки магазин, но белият е по-скъп и по-рядко достъпен. И двата вида чай са минимално преработени, но може да се каже, че белият е най-натурален. Това може да обясни и предимството му в някои отношения сравнен със зеления.
Изгаряне на мазнините
Белият чай печели славата си и благодарение на способността му да разгражда мазнините. Според едно германско изследване, публикувано през май 2009 г. в списанието
Nutrition and Metabolism, белият чай има свойства, които възпрепятстват развитието на мастна тъкан. Зеленият чай също помага за изгарянето на
мазнините, особено ако добавим и малко упражнения към рецептата. Според броя от март 2008 г. на
American Journal of Clinical Nutrition пиенето на
зелен чай преди умерено интензивно упражнение повишава значително окисляването/усвояването на мазнините.
Предпазване на кожата
Консумацията на зелен чай доказано осигурява защита на кожата от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи. Подобно на него, белият чай съдържа изобилие от полифеноли - катехини, на които се дължат предпазващите кожата свойства на растението. Доказано е, че локалното приложение на екстракт от бял чай осигурява защита от ултравиолетовите лъчи, когато се използва в комбинация с традиционните слънцезащитни кремове. Ако имаме специфични проблеми с кожата, е добре да се посъветваме с лекар преди да започнем да използваме белия чай като мазило върху кожата си.
Противогъбично действие
Белият чай задминава зеления по отношение на способността да се унищожават гъбичките и вредните бактерии. Интернет изданието
Science Daily цитира едно изследване, публикувано...