Къпините са задължителни за бременните през лятото
Къпините са естествен източник на фолиева киселина.
9 септември 2011, здраве.bg
Приемът на фолиева киселина е задължителен за всички бъдещи майки, защото по този начин се възпрепятстват проблемите в развитието на плода. Именно поради това през летните мсеци е добре бременните да си набавят от киселината и по естествен път, а какъв по-подходящ и вкусен начин от къпините.
Освен като източник на фолиева киселина, къпините са познати и заради многообразието от полезни вещества, които носят на организма.
Като за начало дребните плодове са източник на големи количества витамин С, който на свой ред подпомага дейността на имунната система и регулира кръвното налягане.
Високото съдържание на фибри – в една шепа къпини има около 8 грама фибри – подпомага дейността на червата и храносмилателната система като цяло, като едновременно с това поддържа и нивата на вредния холестерол в приемлив размер, а килограмите – в норма.
Танинът, който се съдържа в плода, подпомага свиването на кръвоносните съдове, поради което при нараняване къпините са идеалното средство за намаляване на кръвотечението. В народната медицина това е традиционен подход за лечението на рани.
Къпините са полезени и за очите. Съдържащият се в плода лутеин предпазва окото и по-точно ретината от вредното въздействие на радиацията от слънчевите лъчи, а манганът, на който плодът също е богат, спомага за формирането на съединителни тъкани, което е предпоставка за изграждането на плътни и здрави кости и костна структура.